Kantan
ialah sejenis tanaman ulam tradisional di Malaysia. Ianya merupakan pokok herba
yang tumbuh membiak dan merimbun secara berkelompok.
Pokok
bunga kantan atau juga dikenali sebagai bunga siantan merupakan
sejenis pokok saka herba.
Bunganya
merupakan bahagian utama yang digunakan untuk pelbagai kegunaan seperti dalam
masakan. Kini, tanaman kantan mula ditanam secara komersial berikutan daripada
nilai pasarannya yang tinggi.
Bagi
masyarakat Melayu, bunga kantan ini adalah sinonim dalam masakan sebagai perasa
di dalam penyediaan asam laksa, asam pedas dan juga nasi kerabu.
Usaha
untuk mempertingkatkan penanaman tanaman tradisional ini hendaklah dipergiatkan
bagi menggalakkan pengeluaran, penggunaan ulam, herba dan rempah-ratus.
Tidak
sukar untuk memilih lokasi menanam kantan. Untuk faktor tanah, ia sesuai
ditanam pada berbagai-bagai jenis tanah asalkan kawasan penanaman adalah bukan
kawasan takungan air.
Kawasan
mudah bertakung air akan menyebabkan pertumbuhannya terjejas d isamping itu
mengakibatkan akar dalam tanah membusuk dan menyebabkan pokok mati.
Jenis
tanah yang paling ideal digunakan untuk tanaman ini adalah jenis loam berpasir.
Pokok
kantan boleh ditanam menggunakan rizom atau biji benih.
Kebiasaannya
ramai yang menggunakan rizom kerana ianya lebih cepat mengeluarkan hasil
berbanding dengan penggunaan biji benih.
Untuk
pemilihan rizom sebagai bahan tanaman, pertama sekali anda perlu mencangkul
keluar rizom yang mempunyai sulur dari perdu pokok.
Kemudiannya,
rizom yang diperolehi akan dipotong dan setiap potongan rizom seeloknya
mempunyai 2-3 mata tunas dan akar serabut untuk menggalakkan pertumbuhan.
Disebabkan
pokok ini adalah jenis pokok yang berasal dari hutan, sudah menjadi habitatnya
tumbuh pada kawasan yang bersemak. Oleh itu, penyediaan kawasannya juga tidak
perlu dibersihkan secara menyeluruh.
Untuk
penanaman di kawasan baharu, lorong-lorong penanaman sahaja yang perlu
dibersihkan.
Dengan
menggunakan rizom yang telah disediakan, masukkannya ke dalam lubang yang telah
digali lalu dipadatkan dengan tanah. Kemudian, gunakan daun-daun kering untuk
dijadikan sebagai sungkupan bagi mengelakkan tunas-tunas muda daripada
kekeringan.
Waktu
penanaman sebaiknya diselaraskan dengan musim hujan bagi mendapatkan
pertumbuhan yang sempurna.
Tanaman
ini tidak memerlukan penjagaan rapi. Namun begitu amalan pertanian yang baik
seperti pembersihan kawasan, pembajaan, kawalan musuh dan penyakit masih perlu
diberi tumpuan dari semasa ke semasa.
Tanaman
ini perlu dipangkas bagi menggalakkan pertumbuhan sulur daun yang baru dan
meningkatkan pengeluaran bunga. Bahagian yang dipangkas kebiasaannya adalah
bahagian daun yang telah tua ataupun kekuningan.
Untuk
pengurusan sisa yang teratur, bahagian yang dipangkas itu tidak perlu dibuang
atau dibakar. Ianya masih berguna terhadap tanaman ini. Bahagian yang dipangkas
itu boleh dijadikan sungkupan bagi mengawal pertumbuhan rumpai.
Apabila
bahagian tersebut mereput, ianya memberi manfaat lain kepada tanaman iaitu
sebagai sumber bahan organik yang berfaedah kepada pertumbuhan kantan.
Selepas
tahun pertama, kebiasaannya naungan daripada kanopi rumpun kantan akan merimbun
pada masa yang sama mengawal pertumbuhan rumpai secara tidak langsung.
Berdasarkan
pemerhatian, tiada penyakit dan perosak yang serius. Sedikit merisaukan para
pengusaha pada hari ini adalah serangan anai-anai berikutan daripada kawasan
penanaman yang mempunyai banyak kayu reput.
Akibat
daripada serangan anai-anai akan menyebabkan pokok menjadi layu dan kekuningan.
Lambat-laun sekiranya tidak dikawal akan mengakibatkan keseluruhan pokok dalam
rumpun yang sama juga terjejas.
Bagi
mengatasi masalah ini, laksanakan semburan racun serangga chlorpyrifos pada
bahagian yang terkena serangan anai-anai.
Pokok
kantan mula mengeluarkan bunga setelah berumur 9 bulan. Bunga kantan yang belum
kembang akan dipetik dengan memotong pada bahagian pangkal sulur sepanjang
30cm.
Pokok
kantan mengeluarkan bunga sepanjang tahun, oleh itu ianya hendaklah dipungut
setiap hari bagi mengelakkan kudup bunga menjadi kembang.
Kebiasaannya,
bunga kantan yang dijual di pasaran adalah yang mempunyai kudup yang masih
tertutup.
Bunga
kantan yang sudah kembang tidak boleh dijual dan ia biasanya akan dibiarkan
begitu sahaja di pokok.
Pokok
kantan boleh dibaratkan sebagai sekali sahaja bersusah payah menanam, tetapi hasilnya
berpanjangan. Apa-apa pun jika berbudi pada tanah memang ada hasilnya.
No comments:
Post a Comment