Masyarakt
dahulu biasanya mengggunakan sumber dari tumbuh-tumbuhan yang berupa buah,
daun, batang dan ubi sebagai makanan.
Memandangkan
sumber makanan agak terhad, maka orang dahulu kreatif untuk menggunakan segala
sumber tersebut, biarpun boleh mendatangkan bahaya jika tidak diproses dengan
cara yang betul.
Salah
satu makanan ‘bahaya’ yang diproses ialah ubi gadong. Ubi gadong atau nama
saintifiknya Dioscorea daemona merupakan sejenis ubi beracun jika dimakan
begitu sahaja. Tetapi ubi gadong selamat dimakan jika dilakukan pemprosesan
yang betul.
Ekstrak
daripada ubi ini telah digunakan sebagai salah satu ramuan dalam penghasilan
racun bagi masyarakat tradisional Melayu dalam menuba ikan dan mengawal makhluk
perosak bagi penanaman padi. Selain itu ia turut digunakan oleh pengamal ilmu
hitam dalam ramuan santau atau sihir.
Ubi
gadung dikatakan berasal dari India tetapi tersebar luas ke Asia Tenggara di
kawasan hutan sekunder, belukar dan turut ditanam di kawasan taman.
Ubi
gadong jenis tumbuhan lasak yang apabila tumbuh sukar utuk mati biarpun dalam
pelbagai keadaan cuaca. Ubi gadung boleh hidup bertahun lamanya dan amat sukar
untuk mati. Ia dikategorikan sebagai tumbuhan liar yang hidup menjalar dan
memanjat serta boleh memanjang hingga 20 meter dengan batangnya yang berduri.
Ubi
gadong merupakan sejenis ubi yang eksotik di negara kita. Ia mungkin menjadi
salah satu sumber karbohidrat suatu ketika dahulu, namun kini ubi gadong kian
dilupakan.
Cara
pemerosesan ubi gadong untuk membuang komponen sianida dalam kumpulan
alkaloidnya ialah dengan cara direndam di dalam air untuk tempoh masa tertentu,
biasanya lebih 1 bulan.
Ubi
gadong yang telah dipotong kecil dimasukkan ke dalam guni gandung atau guni
yang jenis telap air dan kemudian direndam di dalam air untuk proses membuang
racun (discorina) sebelum boleh dimakan atau digunakan sebagai ubatan.
Air
rembesan dari ubi gadong berbau busuk dan beracun itu menyebabkan hidupan air
akan menjauhkan diri. Untuk cepat hilang racun ia perlu diletakkan di tempat
air mengalir.
Satu
cara untuk mengetahui bahawa ubi gadong sudah selamat dimakan ialah akan ada
anak-anak ikan berada berhampiran dengan guni. Bahkan, anak-anak ikan akan
mematuk-matuk bahagian guni untuk mendapatkan ubi gadong yang berada di dalam.
Ubi
gadung yang telah diproses ditanak dengan pulut dimakan bersama kelapa parut
yang disalut sedikit garam dan gula. Rasanya enak dan menyelerakan biarpun ada
sedikit bau ‘busuk’. Sebenarnya bau busuk itulah yang menjadikan atau
membangkitkan selera.
No comments:
Post a Comment