Roti dibuat daripada gandum. Gandum ada
beberapa jenis. Gandum yang banyak di pasaran adalah gandum putih. Roti yang
lebih sihat ialah diperbuat daripada tepung gandum penuh (wholemeal atau
wholewheat atau wholegrain).
Tepung gandum penuh padat dengan kebaikan
nutrisi yang dapat membantu anda memulakan gaya hidup sihat. Mulakan hari anda
dengan pilihan roti yang lebih berkhasiat untuk mengatasi setiap halangan.
Wholemeal adalah biji gandum yang tidak
diproses. Ia hanya dikisarkan menjadi tepung wholemeal dan tepung inilah yang
digunakan untuk membuat roti wholemeal.
Biji gandum mengandungi 3 bahagian. Pertama
(A) ialah bahagian dalam yang hanya ada kanji. Kedua (B) ialah bahagian luar
yang mengandungi serat dan phytonutrient iaitu sejenis antioksidan yang memberi
perlindungan kepada biji gandum dan bagus untuk kesihatan usus kita. Ketiga (C)
ialah kandungan protein, vitamin B, calcium, zat besi, magnesium, potassium.
Tepung gandum putih yang berproses, hanya
ada kanji saja (A). Bahagian luar biji gandum iaitu B dan C, yang mengandungi
serat, phytonutrients, protein, vitamin dan zat-zat dibuang.
Roti yang diperbuat daripada tepung gandum
putih berproses ialah roti putih. Hanya ada kanji saja dan memanglah sangat
lembut tetapi kurang elok untuk kesihatan kita. Roti manis berproses lagi teruk
dan inilah memberi sumbangan besar kepada obesiti di Malaysia sebab sangat
senang didapati dan murah.
Pilihlah roti yang lebih sihat yang tinggi
kandungan serat seperti roti wholemeal.Tetapi apa-apa pun, jangan makan
berlebihan.
Apa yang lebih baik untuk kesihatan kita
ialah elakkan makanan segera yang selalunya diperbuat daripada tepung gandum
seperti biskut, kek, donut, kuih, goreng-gorengan yang selalunya disalut tepung
gandum.
Jangan lupa, makanan segera memang murah, tetapi
boleh menyebabkan masalah kesihatan yang pastinya memerlukan kos rawatan yang
tinggi.
Secara teorinya, roti gandum penuh memang
menawarkan lebih banyak faedah berbanding roti putih.
Pertama, serat. Roti gandum penuh mempunyai
lebih banyak serat tak larut yang tidak mampu memegang air. Sifat ini antara
penyebab mengapa serat tak larut mampu bergerak dengan lebih pantas dalam usus
manusia dan kelebihan ini berguna buat manusia dalam mencegah sembelit. Selain
itu, pengambilan serat tak larut turut dikatakan mampu mengawal paras glukosa
darah.
Kedua, vitamin dan mineral. Roti gandum
penuh pula mengandungi vitamin dan mineral yang mana sebahagian besar terikat
pada selaput fiber/bran gandum berkenaan. Sebab itu warna roti gandum penuh
lebih gelap dari roti putih. Gelap di sini menunjukkan kehadiran vitamin dan
mineral dalam makanan tersebut.
Ketiga, Benzoyl Peroxide. Meskipun boleh
kata bahan pemutih ini ada pada kedua2 varian roti yang dijual di pasaran pada
hari ini, namun kita boleh jangka roti putih mengandungi lebih banyak bahan
pemutih ini berbanding roti gandum penuh. Apa itu Benzoyl Peroxide?
Adakah roti gandum penuh mampu membuat anda
kenyang lebih lama? Sebenarnya hal ini adalah subjektif dan lebih kepada 'mild
mitos' kerana bukan semua roti gandum penuh itu mengenyangkan. Hujah ini boleh
disokong apabila kita teliti kembali adakah roti gandum penuh itu tinggi
kandungan serat larut atau tidak.
Serat larut tidak sama seperti serat tak
larut yang saya sebut sebelum ini, kerana serat larut boleh memegang air dan
membentuk ‘gel’, justeru sifat ini akan memperlahankan pergerakan makanan dalam
usus. Hal ini sekaligus membuatkan anda berasa kenyang dengan lebih lama. Serat
larut banyak terdapat pada oat, oat bran, kekacang / seeds, flaxseed, dan
buah-buahan tertentu.
Bila kita lihat kembali varian roti gandum
penuh yang ada di pasaran, tak semua varian ada menyelitkan 'ramuan-ramuan'
ini. Buat masa ini, saya hanya melihat Gardenia bungkus ungu sahaja yang
menghampiri ciri-ciri ini. Ada penjual roti yang menjual roti dengan 'aneka
ramuan' ini sekali gus membuatkan ia lengkap dengan serat larut dan serat tak
larut, namun bilangan mereka sangat rare.
Terdapat pelbagai jenis roti yang ada di
dunia. Namun roti yang sering menjadi pilihan adalah roti putih dan roti
gandum. Walau kedua-dua roti di perbuat dari gandum terdapat beberapa perbezaan
dari segi kesihatan daripada cara perbuatan roti tersebut.
Ini perkara yang korang perlu tahu tentang perbezaan
roti putih dan roti gandum untuk mengamal gaya hidup sihat.
Roti gandum dan roti putih diproses secara
berbeza, yang membawa kepada perbezaan kandungan nutrisi. Begini cara ia
dibuat:
Roti gandum secara tradisinya diperbuat
daripada gandum yang mempunyai semua komponen gandum, kuman dan endosperma. Ini
membolehkan roti mengekalkan lemak, vitamin, mineral dan serat yang sihat.
Pastikan korang memilih produk yang mengandungi 100% gandum, atau produk itu
mungkin dibuat sebahagiannya dengan tepung ditapis.
Roti putih diperbuat daripada tepung
ditapis, dan melalui proses pengilangan untuk menghilangkan dedak dan kuman.
Maka apabila ia diproses kebanyakan nutrisi telah dibuang dan hanya endosperma
ditinggalkan.
Secara keseluruhan roti gandum lebih sihat,
kerana roti gandum tersebut memberi pelbagai manfaat kesihatan seperti
mengurangkan risiko diabetes jenis 2, penyakit jantung dan kanser.
Walau bagaimanapun, adalah penting untuk
membuat pemeriksaan bahan sebelum membeli kerana banyak pengeluar melabelkan
roti sebagai “roti gandum” supaya ia kelihatan lebih sihat, tetapi diperbuat
daripada tepung ditapis.
No comments:
Post a Comment