Kicap cap Kipas Udang merupakan syarikat
yang dikendalikan sepenuhnya oleh muslim bumiputera yang berpangkalan di Johor
Bahru, Johor. Ia keluaran HABHAL’S Cap Kipas Udang yang dimiliki 100 peratus
milik muslim bumiputera di bawah syarikat Zara Foodstuff Industries Sdn. Bhd.
Operasi syarikat amat menitikberatkan
kebersihan serta mengikut piawaian antarabangsa dalam sistem pengurusan kualiti
iaitu ISO 9001.
Produk keluaran HABHAL’S Cap Kipas Udang
mempunyai sijil Halal daripada Jabatan Agama Islam (Fast Track).
Pihak syarikat sentiasa mematuhi Akta
Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985 bagi tujuan melindungi orang
awam khususnya dari segi kebersihan dan keselamatan produk yang digunakan.
Sejarah penubuhan syarikat pengeluar kicap
Cap Kipas Udang di Malaysia sering dikaitkan dengan pengasasnya, Datuk Lambak
Mohamad.
Datuk Lambak ialah seorang ahli perniagaan
terkenal asal Johor. Beliau meninggal dunia pada usia 100 tahun pada tahun
2020.
Namun tahukah anda, misteri pencipta
sebenar kicap yang dicintai ramai itu sebenarnya terletak pada jenamanya iaitu
HABHAL’S.
HABHAL’S adalah ringkasan nama pengusaha
kicap yang terkenal di nusantara sebelum zaman kemerdekaan iaitu Haji Ahmad Bin
Haji Abdul Latif.
Pada tahun 1945, Ahmad yang lahir di
Tengkera (Melaka) namun membesar di Singapura itu membuat keputusan untuk
membeli sos soya daripada seorang peniaga Cina.
Ahmad kemudiannya mengolah bahan-bahan dan
perisa tambahan kepada sos tersebut sebelum terciptanya sos kicap yang ada
sekarang.
Selepas Ahmad meninggal dunia,
perniagaannya diambil alih oleh anaknya, Zaini sebelum diteruskan oleh
isterinya, Hajjah Saadiah binte Buyong.
Operasi kicap HABHAL’S ini dipindahkan ke
Lorong Pemuda (Kampong Melayu Majidee, Johor) pada tahun 1981 di bawah syarikat
Jalil Enterprise.
Pengasas Zara Foodstuff Industries Sdn Bhd,
Datuk Lambak kemudian mengambil alih perniagaan itu dari syarikat Jalil
Enterprise pada tahun 1886.
Datuk Lambak memulakan operasi pengeluaran
kicap HABHAL’S Cap Kipas Udang di Malaysia bertempat di Jalan Tahana, Johor
sehingga kini.
No comments:
Post a Comment