Ubi keledek atau nama saintifiknya Ipomoea
batatas merupakan sejenis makanan berkanji yang berasal dari keluarga Convolvulaceae.
Dalam dialek Kelantan, ubi keledek dipanggil ubi setelo,
memng terkenal di negeri bergelar Cik Siti Wan Kembang Tanah Rendah Sekebun
Bunga itu.
Antara ciri-ciri fizikal ubi keledek adalah
mempunyai kulit berwarna coklat kasar dan isinya pula mempunyai pelbagai
variasi warna seperti putih, jingga dan ungu.
Ubi keledek banyak varieti sama ada tempatan atau
luar negara. Ia bukan sahaja berbeza pada warna kulit dan isi, bahkan rasanya.
Antara varieti baharu ialah keledek lembayung. Varieti luar negara yang
terkenal ialah ubi keledek jepun dari Jepun dan ubi keledek cilembu dari Indonesia.
Ubi keledek adalah tumbuhan yang mudah
didapati di kawasan tropika dan beriklim sederhana. Di Malaysia, ubi keledek
bukanlah sesuatu yang asing lagi malah ianya dikenali oleh hampir semua lapisan
masyarakat dan usia.
Ubi keledek sering dijadikan bahan utama
dalam pembuatan kuih-muih tradisional seperti kuih keria, cek mek molek, cucur
badak dan lain-lain.
Ubi keledek juga sedap dimakan yang direbus
atau pun digoreng. Di Kelantan, keledek goreng yang dipotong kecil dipanggil
kaki ayam.
Selain sedap dimakan, ubi keledek juga
mempunyai khasiatnya yang tersendiri.
Antara komponen berkhasiat terdapat dalam ubi
keledek ialah:
Beta karoten. Beta karoten adalah salah satu
komponen yang mempunyai sifat anti oksida yang boleh ditemui di dalam
sayur-sayuran ataupun buah-buahan yang mempunyai warna jingga atau merah.
Apabila makanan yang mengandungi beta karoten
dihadam oleh badan, beta karoten akan ditukar ke dalam bentuk vitamin A di
dalam badan.
Riboflavin. Riboflavin atau nama lainnya vitamin
B2 adalah sejenis vitamin larut air.
Antara fungsi komponen ini adalah terlibat di
dalam penghadaman karbohidrat, protein dan lemak yang akhirnya akan membekalkan
tenaga kepada tubuh badan kita.
Ianya juga penting kepada kesihatan kulit, sistem
penghadaman, sel darah dan organ-organ utama.
Niasin. Niasin atau juga dikenali sebagai vitamin
B3 merupakan salah satu vitamin yang terkandung di dalam ubi keledek. Komponen
ini merupakan sejenis vitamin yang larut air di mana ianya boleh disingkirkan
oleh badan.
Antara fungsi niasin adalah membantu dalam
penghasilan tenaga, dan bersifat antioksida.
No comments:
Post a Comment