Barli
banyak digunakan semenjak zaman dahulu kala, 10,000 tahun duhulu sebagai
makanan ruji dan mempunyai banyak khasiat perubatan.
Digunakan
semenjak zaman tamadun kuno Greek dan China untuk memberi tenaga dan
mengenyangkan kepada atlit kerana mengandungi bahan fiber yang tinggi
terutamanya selenium, juga salah satu antioxida yang natural.
Antara
kebaikan barli:
-
Dapat membantu mengawal dan mengurangkan kadar kolesteral darah LDL
(kolesteral yang tidak baik).
-
Membantu menstabilkan glukosa dalam darah.
-
Membantu menjaga dan membersihkan intestinal tract atau usus didalam perut.
-
Sumber fiber, vitamin, mineral, phospuras, niacin & vitamin B, baik untuk
membantu mengurangkan risiko cardiovascular factor penyakit serius.
-
Membantu mengawal penyakit gallstone seperti batu dalam hempedu.
-
Garam mineral dalam barli dapat membantu mengurangkan penyakit seperti
arthiritis, sakit tulang dan otot, baik pulih sel-sel dalam badan dan meningkat
imuniti atau antibodi badan.
-
Membantu menjaga dan membersih organ dalaman.
-
Menyejukkan dan mengurangkan suhu badan dengan lebih cepat jika demam.
No comments:
Post a Comment