Tuesday, 16 January 2018

KHASIAT TUMBUNG KELAPA

Kentos kelapa atau tumbung kelapa adalah ‘embrio’ yang tumbuh di dalam isi kelapa tua yang darinya akan bertunas anak kelapa keluar melalui sabut di bahagian tangkai kelapa. Perkataan ‘tumbung’ merujuk kepada sesuatu yang bulat dan menonjol keluar. 

Tunas atau anak kelapa keluar ikut luar, sedangkan tumbung membesar di dalam bahagian dalam. Tumbung kelapa menjadi pembekal zat keperluan kepada anak kelapa sebelum ia berakar dan dapat menyerap keperluan air dan zat lain dari luar.

Tumbung kelapa atau dikenali juga kentos kelapa membesar di dalam isi kelapa sehingga memenuhi sepenuh ruang. Semakin tumbung kelapa membesar, semakin menipis isi kelapa itu. Apabila tumbung kelapa membesar penuh, isi kelapa hampir tiada lagi. 

Tumbung kelapa boleh dimakan. Rasanya enak dan sering menjadi rebutan kanak-kanak, terutama tumbung kelapa masih kecil. Tumbung kelapa kecil agak padat dan rangup. Rasanya agak manis bersari dan segar.

Tumbung kelapa yang telah besar dan memenuhi ruangan dalam tumpurung kelapa tidak lagi enak dimakan. Struktur isinya menjadi seperti ‘spam’ dan tawar. Biasanya tumbung kelapa yang besar dibuang menjadi makanan ternakan terutama ayam dan itik. 

Tumbung kelapa sebenarnya kaya khasiat dan elok diamalkan dimakan. Antara khasiatnya ialah:  

- Fikiran jadi lebih tenang.
- Menguat daya otak.
- Mencegah selsema.
- Menurunkan kadar tekanan darah tinggi.
- Mengatasi sukar tidur.
- Melegakan batuk kering.
- Kesihatan mata.
- Melegakan sakit kepala.
- Cegah radang selaput otak.
- Cegah penyakit lumpuhl
- Perkuatkan tulang dan gigi.
- Cegah penyakit jantung.
- Cegah penyakit hati.

No comments:

Post a Comment