Buah
betik digemari ramai kerana rasanya yang sedap dan mempunyai kaya khasiat. Banyak
kebaikan mengamalkan memakan betik.
Mengubati sembelit
dan buasir. Jika
mengalami sembelit cubalah memakan betik. Ia murah lagi selamat. Betik juga
penawar yang ideal bagi penyakit buasir berdarah,
Menurut
para doktor dengan mengamalkan memakan beberapa potong buah betik selepas
makan, dapat membantu penghadaman makanan serta membekalkan berbagai-bagai vitamin,
zat galian dan serat yang kita perlukan.
Menjauhkan cacing pita. Bahkan dapat
menjauhkan kita daripada cacing pita dan kerawit di dalam perut. Ini kerana
betik mengandungi unsur yang disebut ‘ anthelmintic’ yang dapat membunuh kuman.
Mencegah batu karang. Sebahagian doktor
dan pakar pemakanan mengatakan bahawa buah betik ranum jika dicampur dengan
madu asli adalah baik bagi sesiapa yang tidak lawas kencing dan menghidap
berbagai-bagai masalah pada sistem kencingnya.
Dengan
membuang air kecil secara baik, dapat menghindarkan kita dari mendapat masalah
batu pada pundi kencing kita.
Sebagai tonik
tambahan.
Memakan buah betik setiap hari dapat menambahkan tenaga badan dan menjadi
sumber pembersih perut yang amat berkesan.
Ia
amat mujarab bagi menyembuhkan berbagai-bagai gangguan perut dan penghadaman
makanan. Jus buah betik ranum, jika dicampur dengan susu dan madu boleh menjadi
tonik yang tinggi khasiatnya bagi kanak-kanak yang sedang membesar, wanita yang
sedang hamil, wanita yang menyusukan dan kepada mereka yang lemah tenaga kerana
sakit.
Merawat Hemoroid. Buah betik yang
masak selain kaya dengan vitamin C, ia berkesan merawat hemoroid atau buasir
dan sembelit. Makan buah betik boleh memudahkan proses penghadaman dan mengelakkan
sembelit.
Kaya dengan vitamin C. Buah betik yang
ranum kaya dengan vitamin C, mempunyai kandungan serat yang tinggi. Selain itu,
ia juga mengandungi air, protein, lemak, serat, zat besi, fosforus, kalium,
kalsium, natrium, niasin, riboflavin, tiamin, karpain, karposid, mirosin,
papain dan pektin.
Kaya dengan vitamin A. Buah betik kaya
dengan vitamin A (kulitnya) dan juga kalium. Nutrien -nutrien penting yang
terkandung dalam betik, menjadikan tumbuhan ini mempunyai nilai-nilai perubatan
yang tersendiri.
Kurangkan berat badan. Khasiat buah betik
selalu dikaitkan dengan pengawalan dan pengurangan berat badan disamping
menghaluskan kulit dan mampu menjadikan wajah sentiasa awet muda.
Legakan sakit gigi. Getah betik juga
berguna bagi melegakan kesakitan gigi yang berlubang dengan cara menitikkan
getah pada lubang gigi tersebut atau boleh juga menggunakan kapas.
Menghentikan
pendarahan.
Daun betik yang ditumbuk lumat kemudian dicampurkan dengan sedikit garam dan
kemudian dilekapkan pada tempat yang luka dan dibalut dapat menghentikan
pendarahan.
Mencegah
penyakit kandung hempedu. Selain mengandungi vitamin C yang tinggi, iaitu dua
kali ganda kandungan vitamin C di dalam buah limau, betik juga boleh mencegah
penyakit yang mendera kandung hempedu.
Ini
merupakan hasil kajian pakar pemakanan dari University of California, San
Francisco terhadap lebih daripada 13 ribu orang. Setelah menganalisis kadar
darah sukarelawan, para pengkaji mendapati bahawa mereka yang mempunyai kadar
vitamin C yang rendah, akan mengalami risiko menderita penyakit kandung hempedu
yang tinggi.
Walaupun
sumber vitamin C boleh didapati daripada pelbagai jenis buah dan sayuran,
tetapi sebiji buah betik dalam ukuran sederhana (±280 gram) mengandungi 88 mg
vitamin C dan 500 kj kalori. Ini ialah jumlah yang amat besar. Penyakit kandung
hempedu lebih banyak menyerang wanita berbanding lelaki, oleh itu amalan makan
betik amat baik untuk kaum wanita.
Mengurangkan
keradangan.
Betik mempunyai beberapa enzim protein pencernaan unik termasuklah papain dan
chymopapain.
Dipercayai
enzim ini mampu membantu mengurangkan keradangan dan dapat merangsang
penyembuhan akibat kesan terbakar.
Sebagai
tambahan, khasiat antioksida di dalam betik termasuklah vitamin C, E dan beta
karotena juga amat baik dalam mengurangkan keradangan. Papain di dalam betik
muda juga dikatakan amat berguna dalam masalah kekurangan jus gastric, mucus
tidak elok yang berlebihan di dalam perut, dyspepsia dan keradangan usus.
Buah
yang masak pula jika dimakan selalu, mampu mengurangkan masalah sembelit,
hemoroid atau buasir, najis yang berdarah dan kronik. Jus yang dihasilkan
daripada biji betik juga dikatakan berguna dalam merawat dyspepsia dan najis
berdarah.
Membantu peredaran
haid yang teratur.
Buah yang belum masak dikatakan elok dimakan oleh wanita yang mengalami masalah
haid yang tidak teratur. Ia juga mampu mengecutkan struktur otot rahim dan
sekaligus memastikan peredaran haid yang teratur.
Merawat penyakit
tekak.
Jus betik yang dicampurkan dengan madu pula dikatakan boleh digunakan dalam
merawat tonsil yang kemerahan akibat difteria dan penyakit tekak yang lain.
Ramuan ini dikatakan mampu mencairkan membran dan menghalang jangkitan daripada
merebak.
Penawar
masalah limpa. Buah betik masak pula dikatakan amat berguna dalam merawat
masalah limpa yang mengalami pembesaran.
Buah
yang telah dibuang kulit dipotong dan direndam di dalam cuka selama seminggu.
Kira-kira 20g betik yang telah dijeruk ini, boleh diambil dua kali sehari bagi
merawat masalah ini.
No comments:
Post a Comment