Buah berembang rasanya
masam. Buah berembang muda boleh dibuat sayur atau dimakan sebagai colek dicicah dengan garam atau kicap bercampur cili api dan sedikit gula.
Buah berembang muda juga
boleh dibuat sambal dan dimakan bersama nasi. Buah berembang muda berasa
lemak-lemak masam dan ada mengatakan rasanya seperti keju.
Pucuk muda berembang dimakan mentah atau
dicelur dan boleh dicecah bersama sambal belacan, budu, cencaluk atau pencecah
yang lain.
Pokok berembang mempunyai keistimewaan
tersendiri kerana kini dijadikan produk pelancongan yang "ajaib" di
Malaysia iaitu terdapat banyak kunang-kunang atau kelip-kelip datang
pada malam hari untuk menghisap manisan bunga pokok berembang.
Sebab itu, pokok berembang di kawasan tumpuan
kelip-kelip akan dijaga dan diurus dengan baik. Pokok berembang ditanam untuk
menambah bilangannya bagi menjadi habitat kunang-kunang.
No comments:
Post a Comment