Pokok
putat biasa dijumpai tumbuh di kawasan tepi sungai atau berhampiran dengan
kawasan yang berpaya. Ia merupakan sejenis pokok yang bersaiz sederhana dan
boleh mencapai ketinggian sehingga lebih dari 20 meter.
Terdapat
dua jenis putat yang selalunya dijadikan ulam oleh masyarakat Melayu sejak dulu
iaitu putat hijau dan putat merah. Kedua spesis ini mudah
dibezakan iaitu dengan melihat pucuk putat itu sendiri yang mana jika pucuk
tersebut berwarna hijau ia dikenali sebagai pucuk putat hijau dan sebaliknya
jika ia berwarna merah.
Selain
pucuk, buah putat juga boleh dijadikan ulam. Buah putat dipotong kecil boleh
dimakan begitu sahaja. Rasanya kelat. Sebab itu biasanya ia dijadikan ulam sama
ada dicicih dengan budu atau balacan. Ia juga sesuai dibuat kerabu. Ada juga dicampurkan
dalam gulai.
Buah
putat dikatakan mampu mencegah serangan gatal-gatal dan dijadikan penawar atau
ubat kepada beberapa jenis penyakit.
No comments:
Post a Comment