Keropok
keping yang telah digoreng biasanya dimakan kosong. Untuk lebih sedap ia akan dicicah
dengan perisa seperti sos cili, sos tomato dan sebagainya.
Di
Kelantan, keropok keping goreng dicampur dengan nasi kerabu sebagai sebahagian 'ulam'.
Keropok keping goreng diramas kecil dimakan bersama-sama dengan ulam lain.
Namun,
satu lagi cara makan keropok keping goreng yang semakin diamalkan atau dilakukan
ialah menjadikan keropok keping goreng sebagai 'sudu' makan menu goreng seperti
nasi goreng, mi goreng dan mihun goreng.
Keropok
keping goreng dijadikan sudu dan apabila menyuapkan nasi goreng, keropok keping
goreng itu akan turut dikunyah bersama. Jadi, diperlukan banyak keropok keping goreng
untuk dimakan bersama.
Cara
makan dengan menjadikan keropok keping goreng sebagai sudu sebenarnya bukan satu
'peraturan' atau disediakan keropok keping goreng itu untuk dijadikan sudu.
No comments:
Post a Comment