Antara
buah popular di Sarawak ialah buah lumuk. Buah lumuk atau buah tarap (terap) banyak
terdapat di pulau Borneo. Nama lain buah lumuk ialah buah timadang, buah pingan
dan buah marang.
Di
Semenanjung juga ada pokok tarap atau terap, tetapi isinya tidak 'menjadi', kecil
tidak sesuai untuk dimakan. Di Kedah terdapat satu tempat dinamakan Padang Terap.
Kebiasaannya
buah lumuk yang masih muda mempunyai
kulit berwarna hijau pekat, manakala buah yang sudah masak pula mempunyai kulit
berwarna hijau kekuningan.
Buah
tarap yang sudah masak sangat mudah dikopek untuk diambil isinya.
Sekali
pandang, bentuk luaran buah ini seperti cempedak dan nangka, tetapi bentuknya
lebih bulat.
Isi
buah lumuk ada dua jenis iaitu berwarna putih susu dan kekuningan.
Untuk
kopek atau membelah buah lumuk hanya perlu guna tangan. Kalau kena gaya, kulitnya
boleh dikopek dan membiarkan isi masih terlekat pada empulur.
Selepas dikopek, isi lumuk harus segera
dimakan dalam tempoh beberapa jam sahaja, keraa buah ini mudah tersejat akan
jusnya, dan rasanya akan cepat hilang dan buah ini cepat terdedah dengan kesan
oksidatif. Biji tarap juga sesuai untuk dikukus atau dipanggang untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment