Pokok
letup-letup atau nama saintifiknya Passiflora feotida merupakan tumbuhan liar
menjalar. Ia dari keluarga Passifloraceae (satu keluarga dengan pokok markisa.
Pokok
letup-letup yang juga dikenali dengan nama pokok ulat bulu mengandungi banyak khasiat
dalam perubatan.
Sifat
pokoknya merayap dan memanjat menggunakan sulur paut di mana batang dan daunnya
diselaputi bulu halus serta berminyak.
Batang
letup-letup ulat bulu nipis dan menjalar, dilitupi dengan rerambut kuning kecil
yang melekit. Batang yang lebih tua menjadi berkayu.
Daunnya
tiga hingga lima lobed dan berkilat-berbulu. Apabila dihancurkan, daun ini
mengeluarkan bau pedar yang bagi sesetengah orang tidak menyukainya.
Bunga
berwarna putih menjadi krim berwarna pucat. Buahnya diselaputi serabut seperti
bulu. Buahnya berwarna hijau dan bertukar menjadi kuning apabila matang.
Buah
letup-letup boleh dimakan. Rasanya manis dan berair apabila masak sepenuhnya.
Bagaimanapun,
buahnya yang masak ranum mengandungi toksik dan tidak digalakkan untuk dimakan.
Terdapat banyak biji hitam yang di dalam pulpa yang disebarkan oleh burung.
Pucuk
pokok letup-letup ulat bulu boleh juga dimakan sebagai ulam atau dibuat sayur.
Khasiatnya mampu membuat sesaorang itu menjadi tenang.
Dari
segi perubatan keseluruhan tanaman ini boleh direbus dan air rebusan boleh
digunakan sebagai anthelmintic, cacing dalam usus kanak-kanak, merawat batuk
kering, selsema.
Cairan
dari daun dan batang yang dikisar juga mampu meningkatkan kesuburan pada
wanita.
Selain
dari itu, akar letup-letup ulat bulu digunakan untuk melegakan kekajangan otot
atau menenang orang yang diserang hysteria.
Manakala
daunnya yang telah dilumatkan boleh mengurangkan bengkak atau terkena gigitan
serangga atau ular berbisa.
Selain
dari khasiat yang di atas, amalan menjadikan daun letup-letup ulat bulu atau
meminum air dari daun yang telah dikisar dikatakan mampu menjaga jantung anda
dan jus yang diekstrak diminum untuk mendorong tidur atau merawat gangguan
tidur.
No comments:
Post a Comment