Tomato buah berwarna merah dan
boleh dimakan mentah. Namun, bukan semua orang menggemarinya! Tahukah anda
tomato mengandungi pelbagai khasiat tersendiri, termasuk membantu mencegah
penyakit berbahaya?
Warna merah itu ialah disebabkan
likopena, iaitu karotenoid atau sebatian semula jadi yang memberikan warna
merah kepada tomato dan pelbagai khasiat kebaikan antioksidan semula jadi yang
baik untuk kesihatan badan.
Selain mempunyai kebaikan
antioksidan, makanan yang mengandungi likopena itu juga boleh mengurangkan
risiko beberapa jenis kanser dan penyakit jantung.Hasil kajian pakar penyelidik
asing mendapati bahawa kandungan likopena begitu tinggi dalam pes tomato, sos
tomato dan jus tomato.
Cara terbaik bagi menambah jumlah
likopena di dalam badan manusia adalah melalui pengambilan makanan berasaskan
tomato dan produk masakan yang diperbuat daripada bahan itu.
Likopena
dapat membantu mencegah penyakit tertentu seperti kanser prostat, kanser
paru-paru dan kanser perut. Likopena juga dapat membantu mengurangkan paras
kolesterol LDL (kolesterol jahat) dan sekali gus mengawal tekanan darah
supaya stabil.
Sumber
terbaik untuk mendapatkan likopena ialah dari sos spagheti, jus tomato,
tembikai, pes tomato, sup tomato, cili sos dan sos koktel. Kira-kira
80 peratus likopena terkandung di dalam produk tomato dan buah tomato tetapi
hakikatnya, tomato yang sudah dimasak mengandungi likopena yang lebih tinggi.
Proses
memasak akan memecahkan dinding sel tomato yang sekali gus membenarkan tubuh
manusia menyerap likopena.
Oleh itu, tambahkan tomato dalam menu harian. Tingkatkan
kreativiti dengan masak menu berlainan agar tidak bosan. Jika anda sedang dalam
pelan menguruskan badan, ambil tomato sebagai snack jika terasa lapar.
Selain diketahui sebagai ejen mencantikkan kulit, sumber
nutrisi lycopene juga dapat membantu dalam pemulihan kulit. Sebuah kajian
membuktikan bahawa dengan memakan sos tomato berterusan selama 3 bulan dapat
mengurangkan kerosakan kulit akibat sinaran radiasi matahari sebanyak 30%.
Kebiasannya lobak sering dikaitkan dengan kesihatan mata, tetapi tahukah anda bahawa tomato juga turut mempunyai khasiat yang sama? Kandungan vitamin A dan C yang terdapat dalam tomato dapat membantu pemulihan penglihatan mata serta mengurangkan dari terjadinya rabun malam. Ianya turut menghalang penyakit mata macular degeneration yang menyebabkan kesukaran untuk melihat.
Pengambilan tomato secara berterusan dapat memberi kelegaan kepada kesakitan akibat batu karang. Selain itu, menerusi beberapa kajian yang dijalankan juga membuktikan bahawa tomato dapat menghalang terjadinya penyakit kronik seperti sakit jantung dan kanser prostat.
Kebiasannya lobak sering dikaitkan dengan kesihatan mata, tetapi tahukah anda bahawa tomato juga turut mempunyai khasiat yang sama? Kandungan vitamin A dan C yang terdapat dalam tomato dapat membantu pemulihan penglihatan mata serta mengurangkan dari terjadinya rabun malam. Ianya turut menghalang penyakit mata macular degeneration yang menyebabkan kesukaran untuk melihat.
Pengambilan tomato secara berterusan dapat memberi kelegaan kepada kesakitan akibat batu karang. Selain itu, menerusi beberapa kajian yang dijalankan juga membuktikan bahawa tomato dapat menghalang terjadinya penyakit kronik seperti sakit jantung dan kanser prostat.
No comments:
Post a Comment