Tuesday, 19 December 2017

MALAYSIA PEJUANG KEPENTINGAN MANUSIA SEJAGAT


Malaysia tidak pernah mengetepikan nilai dan kepentingan kemanusiaan seja­gat. Di mana ada keperluan, di situ dihantar bantuan. Malaysia turut bersama dalam misi-misi keamanan di seluruh dunia.

Malaysia bersuara lantang dan tegas dalam isu Rohingya. Hasilnya, nasib masyarakat Islam yang parah ditekan di bumi Myan­mar itu setidak-tidaknya sudah ‘membuka mata’ masyarakat antarabangsa.

Malaysia turut menghulur bantuan segera. Dibinanya hospital medan di tempat pelarian Rohingya di Bangladesh, selain sumbangan makanan dan pakaian.

Itu belum lagi disentuh tentang peranan Malaysia membantu dan mendamaikan isu masyarakat Islam di Selatan Thailand dan di Selatan Filipina.

Malaysia memiliki sistem pendidikan Islam lengkap dengan meliputi kewujudan institusi berkaitan agama itu di segenap peringkat.

Malaysia menjadi pelupor sistem perbankan Islam, takaful dan sukuk. Model institusi kewangan Islam diasaskan Malaysia menjadi ikutan negara Islam seluruh dunia.

Malaysia tidak kekurangan ilmuwan Islam bijak dan bertaraf profesional. Tidak janggal jika Malaysia dilihat mampu menerajui Dunia Islam.

Negara Islam perlu melepaskan penggantungan kepada negara bukan Islam.Potensi negara Islam untuk bangkit amat besar. Negara Islam kaya dengan pelbagai galian, terutama petrolium.

Umat Islam perlu mencari dimensi baharu agar menjadi pemimpin, bukan selamanya menjadi pengikut.

Umat Islam perlu menjadi pencipta atau pengeluar, bukan selamanya menjadi pengguna. Dunia Islam bukan kecil. Hampir satu pertiga negara di dunia ini adalah negara Islam.  

Suara Islam mampu menjadi suara kuasa besar dunia. Paling tidak pun suara Islam untuk dunia Islam tidak perlu mengharapkan ihsan bantuan negara lain.

Perkara paling penting perlu diusahakan sekarang ialah nasib umat Islam tidak sepatutnya ditentukan oleh kuasa lain.

No comments:

Post a Comment